Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z cukinii z orzeszkami piniowymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinie małe 2-3 szt.
cebula 1 szt.
ziemniaki 2-3 szt.
wywar warzywny 500 ml
śmietanka 18 % 100 ml
orzeszki piniowe 30 g
oliwa 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny
sól i pieprz

Porada

Jeżeli nie mamy orzeszków możemy sporządzić grzanki.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z cukinii z orzeszkami piniowymi

Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Obraną cebulę i czosnek siekamy. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wkładamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy, ale tak żeby się cebula z czosnkiem nie zarumieniła. Dodajemy cukinię z ziemniakami, smażymy ok. 5 mieszając. Wlać wywar, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 15 min. Studzimy i miksujemy. Doprawiamy do smaku. Tak gotowy krem wlewamy do bulionówek i posypujemy orzeszkami oraz przybieramy kleksem ze śmietanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak