Krem z cukinii i ziemniaków

Krem z cukinii i ziemniaków

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa krem z cukinii i ziemniaków jest idealnie kremowa i bardzo delikatna. Doskonała na obiad, podwieczorek. Jest prosta i szybka w wykonaniu uwielbiają ją też dzieci. Możemy ją podawać z dodatkiem grzanek ale też groszków ptysiowych.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    440 g
  • cukinia

    900 g
  • cebula

    150 g
  • czosnek

    4 ząbki
  • oliwa

    5 łyżek
  • masło

    50 g
  • bulion warzywny Kucharek

    2 kostki
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • Tymianek suszony Prymat

    3 łyżeczki
  • sól

    opcjonalnie
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • śmietanka 30%

    150 ml
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • kwiaty cukinii

    dla ozdoby
  • tempura

  • grzanki

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krem z cukinii i ziemniaków

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 5 min, po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy kolejne 5 min. Następnie dodajemy 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i pokrojoną w kostkę cukinię ze skórką (chyba, że skórka cukinii jest twarda, wtedy należy ją obrać).  Smażymy około 10 minut.

2. W litrze wrzącej wody rozpuszczamy 2 kostki bulionu warzywnego Kucharek i wlewamy do warzyw, po czym gotujemy do miękkości warzyw, około 15 - 20 minut. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, zupę blendujemy i doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem, a następnie wyłączamy palnik.

3. W osobnym naczyniu roztrzepujemy 2 żółtka i dodajemy 150 ml śmietany 30 %, następnie dodajemy 4 łyżki soku z cytryny i kilka łyżek gorącego kremu w celu zahartowania. Powstałą miksturę wlewamy do zupy krem.

4. Kwiaty cukinii zanurzamy w tempurze i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia.

5Przygotowujemy grzanki. W tym celu kromki z białego chleba kroimy w małą kosteczkę i podpiekamy na suchej patelni.

6. Zupę wlewamy do miseczek, posypujemy grzankami i ozdabiamy kwiatami cukinii usmażonymi w tempurze.

 

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat