Krem z ciecierzycy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    2 łyżki
  • cebula biała

    1 szt
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • papryczka chili

    1/2 szt
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • pomidory pelatti

    1 puszka
  • woda

    3 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • ciecierzyca

    400 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem z ciecierzycy foto
Oliwę wlewamy do garnka, cebulę kroimy i dodajemy sól. wrzucamy do oliwy i karmelizujemy przez 5 minut. Dodajemy czosnek i pokroijoną papryczkę chilli. Dodajemy kmin rzymski. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wodę, cukier, sól i pieprz.
Krok 2 - Krem z ciecierzycy foto
Wszystko razem doprowadzamy do zagotowania. Ciecierzyce odcedzamy (mamy miec 400 g ciecierzycy już odsączonej)
Krok 3 - Krem z ciecierzycy foto
Zagotowujemy i przykrywamy. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu. Po wszytkim miksujemy. Możemy ozdobić chilli

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 10.03.2014 00:16
pyszna !!!!!!
Bernadeta1 02.06.2013 00:21
bardzo smacznie wygląda
reniatka 28.05.2013 18:38
bardzo zdrowa ta zupka
Kolorowa 28.05.2013 17:35
Śliczny kolor wyszedł !
gosia56 28.05.2013 17:08
napewno pyszna zupka
cukiereczek 28.05.2013 16:59
bardzo lubię takie zupy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat