Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KREM Z BURAKA NACIOWEGO Z JAJKIEM

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

burak 0,5 kg liści buraka naciowego
czosnek 3 ząbki
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
ziemniaki 4 sztuki
cebula 1 sztuka
śmietana 18 proc 3 łyżki
serek topiony 3 trójkąciki
bulion warzywny 2 szklanki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
jajka ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: KREM Z BURAKA NACIOWEGO Z JAJKIEM

1/ Liście starannie opłukać, osuszyć i poszatkować. Bulion zagotować, wrzucić poszatkowane liście, dodać sól, pieprz i pokrojone ząbki czosnku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju lub masła. Dodać do wywaru. Gotować aż łodyżki w liściach staną się miękkie.

2/ Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, gotować do miękkości. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać pokrojony serek topiony. Całość zmiksować na krem, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z jajkiem i pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 26.03.2015 13:58
smaczna potrawa
gosia56 25.03.2015 16:53
ciekawy ale jeszcze nigdy nie widziałam buraka naciowego
cukiereczek 24.03.2015 16:37
ciekawy przepis na apetyczną zupę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak