Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z buraczków z ricottą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podstwowe

buraki 800 g
oliwa
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek
skórka z cytryny 1 szt
sok z cytryny 2 łyżeczki
bulion warzywny 1 l

dodatki

ser ricotta
orzechy włoskie
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z buraczków z ricottą

Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 45 minut -1 godziny w zależności od wielkości buraków. Obrać ze skórek i pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę oraz starty na małej tarce czosnek. Dodać buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez kilka minut a następnie dolać bulion. Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodać sok i skórkę z cytryny i zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Zupę serwować z pokruszonym serkiem ricotta, posiekanymi orzechami włoskim i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 27.11.2015 13:52
super propozycja
Ewa Wojtaszko 26.11.2015 23:40
smaczna zupa,na pewno by mi smakowała
Malinka 26.11.2015 20:49
Na pewno smakuje wyjątkowo! Dodatek ricotty-super sprawa!
cukiereczek 26.11.2015 18:01
mocno kremowe Super
Ola1984 26.11.2015 18:00
Bardzo fajna zupka :) Z przyjemnością bym skosztowała :)
Justi2401 26.11.2015 17:42
Wspaniały krem. Uwielbiam buraczki w każdej postaci :)
Konczi 26.11.2015 17:12
musi być pyszny
Anna169Hosz 26.11.2015 16:47
Oj ale narobiłaś mi ochoty na taką zupkę?
Agnieszka-87-25 26.11.2015 16:05
pyszność!!!
wwwiolka 26.11.2015 14:54
Bardzo fajny przepis.
JulkaTomeczek 26.11.2015 13:38
Ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak