Krem z brokułów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuły

    335 g
  • ziemniaki

    180 g
  • szpinak świeży

    180 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • por (biała część)

    1 szt
  • Serek philadelphia

    2 łyżki
  • woda

    700 (źródlana)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojonego pora i całe ząbki czosnku. Smażyć na średnim ogniu przez chwilę, dodać ziemniaki, doprawić solą i smażyć pod przykryciem przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak i smażyć, mieszając, aż liście zwiędną. Wlać wodę, gdy zacznie się gotować dodać brokuły. Gotować (od momentu zagotowania się wody) około 8-10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać serek Philadelphia i zmiksować na gładki krem. Przelać do miseczek, opcjonalnie polać płynną śmietanką, delikatnie wymieszać. Podawać od razu.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 06.07.2014 00:38
jeśli smakuje tak, jak wygląda, to to jest obłędny smak;pięknie podana
Duusiak 22.11.2013 09:03
Rewelacyjnie wygląda :)
Łucja 11.10.2013 00:46
pyszna zupka i zdjęcie obłędne!
AZgotuj 08.10.2013 11:05
piękna, zachęcająca, smaczna
SmacznaPyza 07.10.2013 21:21
kolor odlotowy !
Cranberry 07.10.2013 16:35
rewelacja :)
mufinka79 07.10.2013 09:19
Fantastyczny kolor :) Super zupa-krem :) Mniam
Ania321 07.10.2013 08:57
bardzo apetyczny :)
Noruas 06.10.2013 23:28
uwielbiam tą zupę, rewelacyjnie wygląda dzięki temu kolorkowi ;)
Agnieszka_B 06.10.2013 22:24
Fantastyczny zielony kolor!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat