Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z borowika z grzankami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebule 2
marchewki 2
ziele angielskie 2
śmietana kremowa 30% 150 ml
sól
natka pietruszki
bułka paryska 1
masło
ser żółty
borowiki 20 kapeluszy

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z borowika z grzankami

Grzyby namoczyć w wodzie godzinę przed gotowaniem. Do garnka wlać ok. 2,5 litra wody, zagotować i dodać rozdrobnioną marchewkę, cebulę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Po kilkunastu minutach dodać namoczone i odciśnięte grzyby. Całość gotować na małym ogniu 30 minut. Zupę przecedzić na sitku, oddzielając płyn od reszty składników. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Odłożyć kilka kapeluszy do pokrojenia w paseczki. Resztę dokładnie zmiksować na papkę, po czym ponownie dodać do płynu. Dokładnie wymieszać, zagotować. Dodać pokrojone w paski odłożone kapelusze grzybów. Kremówkę dodać do zupy, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, udekorować natką pietruszki. Bułkę pokroić ukośnie, posmarować kromki masłem i na każdej ułożyć plasterek sera. Ułożyć na blasze i zapiekać w rozgrzanym piekarniku 5 minut. Grzanki podawać do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagmara020 09.08.2012 08:34
jakie to musi być dobre
Magdalena/Madija 28.07.2012 08:42
pyszna
reniatka 26.07.2012 12:02
pyszności
Katarzyna/kate1980 24.07.2012 22:10
super
caralajna 22.07.2012 07:03
smaczny
ziutula
ziutula 21.07.2012 00:29
na taki krem to się skuszę, choć jest 1 w nocy,,,
aspire5742 20.07.2012 22:26
pychotka : )
aspire5742 20.07.2012 22:26
pychotka : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak