Przepis i sposób przygotowania na: Krem z białych warzyw z mlekiem i słonecznikiem
Gęsty, rozgrzewający i bardzo aromatyczny krem z białych warzyw. Idealny na zimniejsze dni, ale doskonale smakuje także przez cały rok. Warzywna zupa jest bardzo zdrowa i bogata w witaminy.
Z tego przepisu krok po kroku dowiesz się jak zrobić krem z białych warzyw:
- jakich warzyw użyć do zupy kremu?
- ile gotować zupę krem z białych warzyw?
- kiedy zmiksować warzywa?
- z czym podawać zupę krem z białych warzyw?
1. Kalafior podzielić na różyczki. Seler, pietruszkę, cebulę i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki.
2. W garnku rozpuścić masło z oliwą i dodać wszystkie warzywa - dusić pod przykryciem około 15 minut, (do momentu aż warzywa zmiękną) od czasu do czasu mieszając żeby warzywa się nie przypiekły.
3. Po tym czasie wlać bulion warzywny oraz mleko, całość gotować kolejne 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je na gładki krem.
4. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i wlać śmietankę. Podawać np. z ziarnami słonecznika, natką pietruszki lub grzankami.