Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Krem z batatów z pietruszką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała
1 sztuka
marchew
1 mała sztuka
pietruszka korzeń
230 gram
seler korzeniowy
50 gram
olej
1 łyżka
bulion drobiowy
900 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
czarny pieprz
do smaku
pietruszka zielona
2 łyżki
parmezan starty
do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z batatów z pietruszką

Gęsty, rozgrzewający krem, idealny na zimę. Bataty można zastąpić połączeniem ziemniaków i marchewek (w proporcji 300 g ziemniaków i 150 g marchewki).

Warzywa obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

W rondlu rozgrzej olej, wrzuć warzywa i podsmażaj około 7 minut.

Zalej bulionem i gotuj przez 25 minut. Po tym czasie ściągnij rondelek z ognia i zmiksuj zupę na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.

Podaj, posypując natką pietruszki i startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 15.10.2012 19:29
smakowita propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak