Krem z barszczu podany z musem z sera Dor blue

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    2 kg
  • jabłka

    0,5 kg
  • ananas

    1/2 świeżego
  • ocet jabłkowy

    10 ml (lub malinowy)
  • topinambur

    100 g
  • olej rzepakowy

    200 ml
  • ser pleśniowy

    250 g (Dor blue)
  • śmietana słodka

    60 ml (36%)
  • sól gruboziarnista

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • tymianek

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem z  barszczu podany z musem z sera Dor blue foto
Topinabur i buraki myjemy szczoteczką do warzyw zaś topinambur tniemy cienko na plasterki - używając mandoliny (szatkownicy) lub krajalnicy. Plasterki topinamburu smażymy w niezbyt gorącym tłuszczu 140-150˚C, aby nie były gorzkie i dosuszamy w piekarniku, bądź suszarce do owoców/warzyw.
Krok 2 - Krem z  barszczu podany z musem z sera Dor blue foto
Buraki około 1,5 kg wkładamy na blaszkę do pieczenia, sypiemy tymiankiem, solą, cukrem i pieprzem, skrapiamy delikatnie olejem i zawijamy w folię. Tak przygotowane buraki pieczemy około 2 godzin w temp. około 190˚C. Z jabłek, ananasa i pozostałych buraków wyciskamy sok za pomocą sokowirówki. Upieczone buraki (sprawdzamy za pomocą patyczka) odstawiamy na około 20-30 min. i jeszcze ciepłe obieramy.
Krok 3 - Krem z  barszczu podany z musem z sera Dor blue foto
Ser wkładamy do blendera dodajemy pieprz oraz płynną śmietankę i miksujemy aż powstanie mus. Obrane buraki kroimy na mniejsze części, dodajemy sok warzywno-owocowy i miksujemy na jednolitą kremową strukturę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz delikatnie octem malinowym.
Krok 4 - Krem z  barszczu podany z musem z sera Dor blue foto
Wykładamy na głęboki talerz oraz delikatnie zalewamy kremem buraczano-owocowym i posypujemy chipsami z topinamburu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 30.09.2016 22:35
Bardzo apetyczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat