Krem waniliowy

Krem waniliowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    300 ml
  • mąka kukurydziana

    4 łyżki
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • cukier

    120 g
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    3 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krem waniliowy

Do garnka wlewamy 300 ml wody, 1 łyżeczkę soku z cytryny, wsypujemy 4 łyżki mąki kukurydzianej. Laskę wanilii tłuczemy ze 120 g cukru i również dodajemy do garnka. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy pojedynczo 3 żółtka. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu, po czym garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Taki krem możemy użyć jako nadzienie do ciasta, które będziemy później piec. Wystarczy wówczas wymieszać taki krem waniliowy z ubitą śmietaną kremówką (100 ml).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

mysza75 07.02.2014 12:21
jaki dobry krem
IwonaKa 04.11.2013 00:08
na pewno bardzo smaczny
Granita 12.08.2013 03:02
przepis do różnorodnego zastosowania
Ela15 21.05.2013 10:05
waniliowy musi być smaczny
Ewelina38 01.09.2012 17:12
uwielbiam waniliowe smaki :)
Aleksandraa 14.07.2012 21:15
brzmi swietnie
fictor123 06.07.2012 08:32
super
Anna152 02.07.2012 09:22
super
Maniek2 22.06.2012 07:54
pycha
paula99926 11.06.2012 21:59
musi być smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat