Krem waniliowy

Krem waniliowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    2 szt
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier

    6 łyżek
  • cukier wanilowy

    1
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • śmietana

    0,5 szkl
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krem waniliowy

Z jaj odzielić białka od żółtek. Żóltka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy. Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje dodać do żółtek i mieszać aż masa zgęstnieje. Do skrzepłej masy dodać ubitą pianę z białek, wymieszać delikatnie. Schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

jasiek 30.07.2011 17:21
smaczne słodkości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat