Krem szparagowo-cukiniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi białe

    10 sztuk
  • szparagi zielone

    10 sztuk
  • cukinia

    2 sztuki
  • kalarepka młoda

    1 sztuka
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa obrać oraz umyć.
Ze szparagów poodcinać zdrewniałe końce ( zielone szparagi nie potrzebują obierania)
Marchew ,pietruszkę, ziemniaki , kalarepę oraz cukinię pokroić w mniejsze kawałki , zalać ok 2 l. wody, włożyć liście laurowe, gotować aż staną się pół miękkie.
Po tym czasie dodać szparagi.
Gotować ok 10 min aż wszystkie warzywa dokładnie zmiękną.
Doprawić solą i pieprzem wg. gustu.
Zdjąć z ognia , z garnka wyjąć liście laurowe oraz parę " łepków" szparagów do dekoracji.
Zmiksować zupę blenderem na gładki krem.
Podawać rozlana w bulionetki/talerze z kawałkami szparagów i ew. kleksem śmietany lub z grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 15.07.2014 14:09
Apetyczna zupa.
Kolorowa 03.06.2014 16:39
Podoba mi się skład ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat