Przepis i sposób przygotowania na: Krem snickers
Krem snickers możesz wykorzystać do wypieków, naleśników, gofrów lub dowolnych deserów. Przygotowujemy go z mleka skondensowanego, cukru, masła i orzechów.
1. Orzechy należy uprażyć na suchej patelni. Następnie wsypać do malaksera (jeśli orzechy nie są solone należy dodać ok 1 łyżeczkę soli) i zmielić. Zmielone orzechy przesypać do garnka, dodać masło, podgrzać i poczekać aż wszystko się połączy. Przełożyć do słoika.
2. Do garnka wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, do czasu gdy z cukru zrobi się karmel (od czasu do czasu mieszać). Dodać 3/4 puszki mleka. Dobrze wymieszać, podgrzać. Przelać do słoika, na masę orzechową.
3. Do garnka włożyć pokruszoną czekoladę i dodać 1/4 puszki mleka. Podgrzać i poczekać aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Przy rozpuszczaniu czekolady należy często mieszać, by się nie przypaliła. Przelać do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki. Przechowywać w lodówce.