Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry idealne

5.0
(381)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Oto Gofry! Przepis idealny zakłada, że gofry są chrupiące na zewnątrz i puszyste oraz aksamitnie miękkie w środku. Dobry przepis, odpowiedni sprzęt oraz kilka ważnych wskazówek, które umieściłam przed opisem przygotowania to podstawa! Sprawdźcie ten przepis na gofry, a na pewno nigdy już go nie zmienicie. 

Składniki:

Około 8-9 dużych gofrów:

mąka pszenna 1,75 szklanki
mleko 1,5 szklanki
olej 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry idealne

Gofry - przepis ten jest niezwykle prosty, ale jest kilka wskazówek, o których warto pamiętać przed przystąpieniem do pracy:

- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Gofry należy piec w uprzednio rozgrzanej gofrownicy.
- Podczas pieczenia gofrów nie wolno otwierać sprzętu.

Przepis na gofry jest sprawdzony i pozwala na przygotowanie idealnego ciasta. Gofry są chrupiące, miękkie w środku i mają piękny, złocisty kolor. Trzeba jednak mieć na uwadze, że aby gofry się udały, trzeba mieć odpowiedni sprzęt. Dobra gofrownica gwarantuje, że ciasto upiecze się idealnie. Zbyt słaba gofrownica lub taka, która ma zepsuty termostat sprawi, że nasze kulinarne zmagania pójdą na marne. Upewnij się przed przygotowaniem przepisu na gofry, że Twój sprzęt jest sprawny i po prostu dobry. 

Gofry można przygotować na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Jest to słodka przekąska, ale dobierając do nich pożywne składniki jak np. masło orzechowe i owoce, możemy stworzyć całkiem dobry posiłek! Oto, jak zrobić domowe gofry, które będą lepsze niż w niejednej cukierni. 

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Resztę składników zmiksować do momentu uzyskania idealnie jednolitej konsystencji. Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubitą pianę.

Gofrownicę należy rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam).

Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych. Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane.
(Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze dłużej. Moja posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.)

Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionym sosem i/lub owocami.

Jaki jest Was idealny sposób na gofry? Przepis ten to podstawa, ale wiadomo, że serwować je możecie z dodatkami, które naprawdę lubicie. Każdy lubi gofry z czymś innym. Przepis na gofry to jedno, a dodatki to drugie! Domowe gofry można zjeść z ulubioną konfiturą, cukrem pudrem lub owocami. Warto przygotować też domową bitą śmietanę, która smakuje zupełnie inaczej niż ta kupiona. Przepis na domowe gofry jest na tyle prosty, że można przygotować go z dziećmi!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina 4 tygodnie temu
Bardzo dobre, chrupiące, łatwe w przygotowaniu. Chętnie wracam po ten przepis kolejny raz
Iwona K. 11.03.2024 09:09
Polecam z mąka kukurydziana. 0,75 szklanki kukurydzianej i 1 szkl pszennej. Kiedyś zabrakło mi maki i tak zrobiłam i teraz córka tylko takie chce.
Mysza 08.03.2024 17:28
Pyszne gofry polecam.
[email protected] 25.02.2024 10:58
Pszyny przepis, bardzo polecam :) ( jeśli gofry sie przyklejają polecam rozgrzać najpierw gofrownice , mi bardzo pomogło )
Marta 20.02.2024 17:03
Robię często gofry, mam super sprzęt i z tego przepisu po raz pierwszy w. Życiu wyszła. Klapa totalna, całość poprzywierala, pewnie to wina cukru gdzie normalnie nie dodaje, nie polecam niestety
Doradca Smaku 21.02.2024 10:55
Przyczyn przyklejenia się gofrów może być co najmniej kilka, np. zbyt wysoka temperatura gofrownicy lub zbyt duża ilość cukru. Trzymam kciuki, by następnym razem gofry wyszły idealne! :) Pozdrawiam, Doradca Smaku
Aneta 13.02.2024 23:00
Gofry pycha robiłam pierwszy raz na nowej gofrownicy (1400 w) wszystko było Ok!!! Polecam
[email protected] 08.10.2023 15:03
Przepis idealny, gofry chrupiące z zewnątrz ,a w środku miękkie.
Edyta 03.08.2023 22:02
Kiepski przepis. Gofry wyszły twarde, wcale nie puszyste w środku.
Doradca Smaku 04.08.2023 06:44
Jak ciasto wyrobi się warto ocenić konsystencję. Jeśli jest za bardzo gęste, warto dodać odrobinę mleka. Wtedy z pewnością wyjdą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku gofry.
Eliza 16.07.2023 20:45
Przyklejają się do gofrownicy nawet posmarowanej, nie polecam
Doradca Smaku 17.07.2023 15:57
Przyczyn przyklejenia się gofrów może być co najmniej kilka, np. zbyt wysoka temperatura gofrownicy lub zbyt duża ilość cukru. Trzymam kciuki, by następnym razem gofry wyszły idealne! :) Pozdrawiam, Doradca Smaku
Sandra 18.06.2023 18:35
Mi soe pokleiły w gofrownicy
Mandy 19.05.2023 16:48
Super przepis ! Gofry chrupiące! Wyszło mi 10 sztuk
Doradca Smaku 22.05.2023 08:02
Dzięki za informację :) Też uwielbiam gofry z tego przepisu.
Kasia 17.05.2023 17:12
A żółtka? Co z nimi
Lodzia25 21.05.2023 08:43
Wymieszać z resztą składników (np. mąka)
Jula 08.05.2023 07:20
Gofry idealne, za każdym razem wychodzą pyszne i chrupiące
Doradca Smaku 08.05.2023 09:26
Świetnie!
Uwielbiam 06.05.2023 12:09
Wyszły chrupiace. Takie jak lubię. Polecam przepis :)
Erelda 06.04.2023 18:54
Gofry wychodzą pyszne.
gusia1000 30.07.2020 21:35
Dobre to jest. Głos oddany.
Babeczka35 28.01.2019 17:02
Takie gofry na pewno są pyszne.
bietka 21.01.2019 14:33
Jestem w trakcie szukania idealnego przepisu na gofry, wypróbuję Twój przepis :)
Bożena Matuszczyk 17.01.2019 14:28
Mam przepis na gofry ale jakoś mi nie wychodzą spróbuję z Twojego przepisu.;)
Basiliana 17.01.2019 12:00
Chętnie wypróbuję Twój przepis, bo gofry wyglądają bardzo apetycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak