Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Gofry idealne

4.9
(434)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Oto Gofry! Przepis idealny zakłada, że gofry są chrupiące na zewnątrz i puszyste oraz aksamitnie miękkie w środku. Dobry przepis, odpowiedni sprzęt oraz kilka ważnych wskazówek, które umieściłam przed opisem przygotowania to podstawa! Sprawdźcie ten przepis na gofry, a na pewno nigdy już go nie zmienicie. 

Składniki:

Około 8-9 dużych gofrów:

mąka pszenna
1,75 szklanki
mleko
1,5 szklanki
olej
0,5 szklanki
jajko
2 sztuki
cukier
3 łyżki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry idealne

Gofry - przepis ten jest niezwykle prosty, ale jest kilka wskazówek, o których warto pamiętać przed przystąpieniem do pracy:

- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Gofry należy piec w uprzednio rozgrzanej gofrownicy.
- Podczas pieczenia gofrów nie wolno otwierać sprzętu.

Przepis na gofry jest sprawdzony i pozwala na przygotowanie idealnego ciasta. Gofry są chrupiące, miękkie w środku i mają piękny, złocisty kolor. Trzeba jednak mieć na uwadze, że aby gofry się udały, trzeba mieć odpowiedni sprzęt. Dobra gofrownica gwarantuje, że ciasto upiecze się idealnie. Zbyt słaba gofrownica lub taka, która ma zepsuty termostat sprawi, że nasze kulinarne zmagania pójdą na marne. Upewnij się przed przygotowaniem przepisu na gofry, że Twój sprzęt jest sprawny i po prostu dobry. 

Gofry można przygotować na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Jest to słodka przekąska, ale dobierając do nich pożywne składniki jak np. masło orzechowe i owoce, możemy stworzyć całkiem dobry posiłek! Oto, jak zrobić domowe gofry, które będą lepsze niż w niejednej cukierni. 

Przepis na gofry idealne:

1

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Resztę składników zmiksować do momentu uzyskania idealnie jednolitej konsystencji. Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubitą pianę.

2

Gofrownicę należy rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam).

3

Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych. Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane.


(Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze dłużej. Moja posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.)

4

Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionym sosem i/lub owocami.

Jaki jest Was idealny sposób na gofry? Przepis ten to podstawa, ale wiadomo, że serwować je możecie z dodatkami, które naprawdę lubicie. Każdy lubi gofry z czymś innym. Przepis na gofry to jedno, a dodatki to drugie! Domowe gofry można zjeść z ulubioną konfiturą, cukrem pudrem lub owocami. Warto przygotować też domową bitą śmietanę, która smakuje zupełnie inaczej niż ta kupiona. Przepis na domowe gofry jest na tyle prosty, że można przygotować go z dziećmi!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alina 13.02.2025 19:50
Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu, zrobiłam z połowy porcji na mące orkiszowej z Młyn Suwałki ale dałam dwa małe jajka, a nie jedno (tak wychodzi robiąc z połowy porcji) w urządzeniu 3w1 firmy BRAUN (jest tam wkładka do gofrów - moc 800W - grzałka góra-dół). Wyszły złociste, chrupiące z zewnątrz, a puszyste w środku, nie za słodkie, Gofrownicę dość dobrze rozgrzałam przed pieczeniem. W tym sprzęcie nie z każdego przepisu wychodzą mi gofry, ten wpisuję w przepiśnik ;), bo wyszły takie jakie lubimy - pewnie następnym razem będą z całej porcji ;D dziękuję za inspiracje.
Doradca Smaku 14.02.2025 09:11
Bardzo się cieszę i dziękuję za ten rozbudowany komentarz! ❤️
. 08.02.2025 19:07
Przepis tragedia najgorsze jakie jadłam szkoda składników
Tosia 4 tygodnie temu
To pewnie wina gofrownicy
Ja 19.01.2025 14:09
Gofry idealne nie tylko z nazwy ale również ze smaku lekkości chrupkości i delikatności . Jednym słowem nie o w gebię:)
Mrcin 13.01.2025 00:22
Robilem w komercjalnej gofrownicy do gofrow liege. Wyszly idealnie w smaku i teksturze do zjedzenia od razu (zamiast oleju 50g masla i 50g oleju na wadze), 200 stopni w 5 minut. Maja idealny kolor, smak i teksture. Polecalbym podawac / przepisac przepis w gramach jesli chodzi o skladniki, lacznie z waga jajek. I jak wyjdzie to zapisac. Mysle ze zaleta tego przepisu jest mniejsza ilosc cukru niz w innych przepisach (ok 33g zamiast 50-60g oraz dobra ilosc jajek ok 100g na 550 g innych skladnikow. W innych przepisach gofry sie zazwyczaj spiekaja i sa bardziej puste w srodku. Acha ostatnia rzecz oleje tez kazdy ma inne w zapasie wiec tez by warto bylo wpisac jaki zostal uzyty w oryginalnym przepisie.
Aga 12.01.2025 15:00
Nie są idealne ,są twarde.
Iskra 30.12.2024 10:15
Robię kolejny raz i wychodzą super! Dziękuję!
Alicja 01.12.2024 19:12
Wlasnie zrobilam, potwierdzam - gofry wyszly przepyszne! Dlugo szukalam - wreszcie znalazlam - ten przepis to moj zdecydowany faworyt. Moja gofrownica ma moc 1600W, 4:20minut. Bardzo, bardzo polecam.
Anna 21.11.2024 19:12
Dobre jest
Blowo28 09.11.2024 19:05
Ciasto mega pyszne jak na pierwszy raz robię gofry to super
Doradca Smaku 12.11.2024 09:27
Cieszę się, że wszystko wyszło i gofry Ci smakowały! :)
Kd 28.08.2024 19:45
Co za beznadziejny przepis. Widzę 1,75 szklanki i od razu rezygnuję z korzystania z tego przepisu. Daje zerowe możliwości na precyzyjne odmierzanie składników.
Nadia 13.06.2024 21:04
Super gofry wychodzą, kilka przepisów próbowałam te są najlepsze
Martynka 07.06.2024 20:28
Nie doczytałem, nie zrobiłam piany, a wymieszałam wszystko. Wyszły o dziwo chrupiące. Nic mi się nie przykleiło. Godry robiłam drugi raz w życiu.
Kucharz 19.05.2024 09:48
Beznadziejny przepis - gofry przypalają się
Doradca Smaku 20.05.2024 07:39
Aby gofry się nie przypalały należy mieć odpowiednią gofrownicę, wcześniej natłuścić ją olejem oraz wylać do gofrownicy odpowiednią ilość ciasta.
Gofrowiec 03.06.2024 18:36
Przy mojej gofrownicy za 35zl, wystarczyło odpowiednio czas dopasować. U mnie 3.5min. gofry jak marzenie. Dziękuje za przepis
Kasia 06.05.2024 18:07
Nie polecam. Gofry wcale nie wyszły smaczne. Jednak powinno się je robić na śmietanie jak ze starych, dobrych przepisów. Te ciasto jest gumowe, ciastkowate mimo trzymania się wytycznych
Ags 3 tygodnie temu
Dziwne, jakoś zdecydowanej większości osób wyszły idealne.
Gofrownik 30.04.2024 21:18
Tragiczny przepis!!! Brzegi przypalają się, a środek niedopieczony. Proporcje wymierzone bardzo dokładnie - jak w przepisie. Z innych przepisów na tej samej gofrownicy gofry wychodziły bardzo dobre i nic się nie przypalało. Zdecydowanie nie polecam!!!!
Doradca Smaku 09.05.2024 15:56
Wyrabiając ciasto, warto ocenić jego konsystencję - jeśli jest zbyt gęste warto dodać odrobinę mleka i wtedy z pewnością wyjdą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Warto również pamiętać o tym, by gofrownica rozgrzana. Trzymam kciuki, by następnym razem wyszły idealne! Pozdrawiam, Doradca Smaku!
Ewelina 29.03.2024 13:30
Bardzo dobre, chrupiące, łatwe w przygotowaniu. Chętnie wracam po ten przepis kolejny raz
Iwona K. 11.03.2024 09:09
Polecam z mąka kukurydziana. 0,75 szklanki kukurydzianej i 1 szkl pszennej. Kiedyś zabrakło mi maki i tak zrobiłam i teraz córka tylko takie chce.
Mysza 08.03.2024 17:28
Pyszne gofry polecam.
[email protected] 25.02.2024 10:58
Pszyny przepis, bardzo polecam :) ( jeśli gofry sie przyklejają polecam rozgrzać najpierw gofrownice , mi bardzo pomogło )
O. 28.01.2025 19:46
Zawsze rozgrzewa się gofrownice przed nałożeniem ciasta
Marta 20.02.2024 17:03
Robię często gofry, mam super sprzęt i z tego przepisu po raz pierwszy w. Życiu wyszła. Klapa totalna, całość poprzywierala, pewnie to wina cukru gdzie normalnie nie dodaje, nie polecam niestety
Doradca Smaku 21.02.2024 10:55
Przyczyn przyklejenia się gofrów może być co najmniej kilka, np. zbyt wysoka temperatura gofrownicy lub zbyt duża ilość cukru. Trzymam kciuki, by następnym razem gofry wyszły idealne! :) Pozdrawiam, Doradca Smaku
Aneta 13.02.2024 23:00
Gofry pycha robiłam pierwszy raz na nowej gofrownicy (1400 w) wszystko było Ok!!! Polecam
[email protected] 08.10.2023 15:03
Przepis idealny, gofry chrupiące z zewnątrz ,a w środku miękkie.
Edyta 03.08.2023 22:02
Kiepski przepis. Gofry wyszły twarde, wcale nie puszyste w środku.
Doradca Smaku 04.08.2023 06:44
Jak ciasto wyrobi się warto ocenić konsystencję. Jeśli jest za bardzo gęste, warto dodać odrobinę mleka. Wtedy z pewnością wyjdą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku gofry.
Eliza 16.07.2023 20:45
Przyklejają się do gofrownicy nawet posmarowanej, nie polecam
Doradca Smaku 17.07.2023 15:57
Przyczyn przyklejenia się gofrów może być co najmniej kilka, np. zbyt wysoka temperatura gofrownicy lub zbyt duża ilość cukru. Trzymam kciuki, by następnym razem gofry wyszły idealne! :) Pozdrawiam, Doradca Smaku
Sandra 18.06.2023 18:35
Mi soe pokleiły w gofrownicy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak