"Miodowy sernik" z orzeszkami ziemnymi w karmelu

"Miodowy sernik" z orzeszkami ziemnymi w karmelu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto

  • mąka

    50 dag
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • margaryna

    10 dag
  • jaja

    2
  • miód płynny

    2 łyżki

Ser smażony

  • twaróg

    1 kg
  • cukier kryształ

    2 szkl
  • margaryna

    25 dag
  • jaja

    5
  • mąka ziemniaczana

    6 łyżki
  • mleko

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    2 op

Polewa

  • orzeszki ziemne

    30 dag
  • miód płynny

    3 łyżki
  • masło

    15 dag
  • cukier kryształ

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - "Miodowy sernik" z orzeszkami ziemnymi w karmelu foto
Roztapiamy margarynę, podgrzewamy, wlewamy miód. Studzimy. Zagniatamy składniki na ciasto. Dzielimy na pół i pieczemy dwa kruche placki.
Krok 2 - "Miodowy sernik" z orzeszkami ziemnymi w karmelu foto
Mielimy dwukrotnie twaróg. Roztapiamy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu roztrzepujemy mleko z jajami i mąką ziemniaczaną.
Krok 3 - "Miodowy sernik" z orzeszkami ziemnymi w karmelu foto
Do rozpuszczonej margaryny z cukrem stopniowo dodajemy ser. Podgrzewamy. wlewamy rozmieszane jaja z mlekiem i mąką. gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Lekko ciepłą masą przekładamy placek. przykrywamy drugim.
Krok 4 - "Miodowy sernik" z orzeszkami ziemnymi w karmelu foto
Ciepłą masę wykładamy na placek.
Krok 5 - "Miodowy sernik" z orzeszkami ziemnymi w karmelu foto
Przykrywamy drugim miodowym plackiem lekko dociskając.
Krok 6 - "Miodowy sernik" z orzeszkami ziemnymi w karmelu foto
Na patelni roztapiamy masło z cukrem, dodajemy miód i orzeszki ziemne (niesolone). Smażymy ok 8 min. wylewamy na placek i odstawiamy do zastygnięcia. Placek najlepiej kroi się, gdy zwilgnie na 2-3 dzień po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

15.05.2017 17:29
bardzo apetyczna przystawka

sezamek

19.03.2016 21:11
Pyszne, zabieram

Poison1988

20.10.2015 22:00
Wyborny serniczek :)

MałaMi89

20.10.2015 16:52
Ja też lubię takie serniczki ;) ale mniej słodkie (nie licząc karmelu, bo musi być słodki;))

Janina

20.10.2015 14:18
Super serniczek;)

VioletoweKucharzenie

20.10.2015 14:07
poproszę o kawałek:-)

Grazyna0211

20.10.2015 13:07
pyszny sernik

molanka

20.10.2015 12:47
wygląda bardzo smakowicie

Mniam

20.10.2015 11:48
Fantastyczny! Lubię takie słodkości :)

Benita

20.10.2015 11:37
Chyba zgłodniałam :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat