Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem patissiere z limonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 6 dkg
mąka pszenna 5 dkg
mleko 300 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie
sok z limonki 50-60 ml
miękkie masło 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Krem patissiere z limonką

W głębokiej misce trzepaczką ruzgową wymieszać jajko,żółtka,mąkę,cukier,sok z limonki i cukier waniliowy ( żeby nie było grudek)

Mleko zagotować a następnie wlać do masy jajecznej i dobrze wymieszać.

Tak przygotowaną masę jajeczną przelewamy do garnka i ciągle mieszając zagotowujemy.

Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

Gdy krem jest przestudzony dodajemy masło i dokładnie mieszamy z kremem aż powstanie gładka i jednolita masa.

Aby zmienić smak można robić np.: bez dodatku limonki,z większą ilością wanilli,z dodatkiem rumu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mona73 09.07.2013 23:35
musi być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak