Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem patissiere

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 6 sztuk
mąka pszenna 0,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
laska wanilii 1 sztuka
mleko 2% 2 szklanki
masło 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem patissiere

Kroki postępowania

1
Żółtka jaj ubijać przez chwilę. Stopniowo dosypywać cukier i ubijać dalej, aż masa nabierze jaśniejszego koloru i zgęstnieje nieco. Ważnym jest dodanie oprócz normalnego cukru także cukru waniliowego, bądź cukru z prawdziwą wanilią. W żadnym wypadku nie polecam cukru wanilinowego - zepsuje smak kremu.
Krok 1 - Krem patissiere foto
2
Mleko zagotować. Laskę wanilii przekroić, wybrać nożem środek, dodać do mleka razem z wydrążoną wanilią.
Krok 2 - Krem patissiere foto
3
Do ubitych jajek wsypać mąkę i zmiksować całość. Po dokładnym połączeniu się składników, cienkim strumieniem należy dolewać gorące mleko.
Krok 3 - Krem patissiere foto
4
Powstałą masę wstawić na ogień i podgrzewać, jednocześnie cały czas mieszając. Po ok 5 minutach zmniejszyć ogień i grzać, nadal mieszając ok 10 minut. Kilka chwil przed końcem gotowania dodać masło i wmieszać w krem. Zdjąć z ognia, zalać wierzch dwiema łyżkami mleka i odstawić do wystygnięcia.
Krok 4 - Krem patissiere foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak