Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem marchewkowy ze szpinakowymi kluskami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Rozgrzewający krem, w sam raz na jesienne i zimowe chłody. Z dodatkiem szpinakowych klusek smakuje i wygląda pysznie.

Składniki:

Krem:

marchewka 500 gramów
ziemniaki 2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
bulion warzywny 800 mililitrów
sok z cytryny 4 łyżki
Imbir mielony Prymat 0.5 łyżeczki
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 0.5 łyżeczki

Kluseczki:

szpinak świeży 100 gramów
mąka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
woda 80 mililitrów
sól 4 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Krem marchewkowy ze szpinakowymi kluskami

Krem: Ziemniaki oraz marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W rondelku, na oleju podsmażyć najpierw cebulę i czosnek, następnie dodać ziemniaki i marchewkę. Chwilę razem smażyć i całość zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw. Dodać sok z cytryny oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Zupę rozdrobnić blenderem na gładki krem.
Kluski: Szpinak przełożyć do wysokiego naczynia, wlać wodę i rozdrobnić blenderem. Do miseczki wsypać mąkę, dodać jajko, sól oraz szpinak i całość zmiksować. Ciasto kłaść łyżką do garnka z gotującą się wodą. Kluseczki gotować około 3 minuty po wypłynięciu.
Krem podawać z kluseczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak