Krem marchewkowy ze szpinakowymi kluskami

Krem marchewkowy ze szpinakowymi kluskami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Rozgrzewający krem, w sam raz na jesienne i zimowe chłody. Z dodatkiem szpinakowych klusek smakuje i wygląda pysznie.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Krem:

  • marchewka

    500 gramów
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • bulion warzywny

    800 mililitrów
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • imbir mielony

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    0.5 łyżeczki

Kluseczki:

  • szpinak świeży

    100 gramów
  • mąka

    1 szklanka
  • jajka

    1 sztuka
  • woda

    80 mililitrów
  • sól

    4 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Krem: Ziemniaki oraz marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W rondelku, na oleju podsmażyć najpierw cebulę i czosnek, następnie dodać ziemniaki i marchewkę. Chwilę razem smażyć i całość zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw. Dodać sok z cytryny oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Zupę rozdrobnić blenderem na gładki krem.
Kluski: Szpinak przełożyć do wysokiego naczynia, wlać wodę i rozdrobnić blenderem. Do miseczki wsypać mąkę, dodać jajko, sól oraz szpinak i całość zmiksować. Ciasto kłaść łyżką do garnka z gotującą się wodą. Kluseczki gotować około 3 minuty po wypłynięciu.
Krem podawać z kluseczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat