krem kawowy

krem kawowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kawa

    3 łyżeczki
  • śmietanka

    750 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    6 g
  • żółtko jajek

    6 szt
  • cukier

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania krem kawowy

Sporządzić kubek mocnej czarnej kawy dolać ją do śmietanki żółtka ubić do białości z cukrem i odrobiną zimnej śmietanki gotującą się kawę wlewać powoli do żółtek w garnku na małym ogniu pilnując aby się nie zważyły mieszając ciągle trzymać na wolnym ogniu aż masa zacznie gęstnieć wrzucić do niej wyciśniętą kiedy masa zacznie parować zdjąć z ognia wymieszać dobrze po czym bić trzepaczką na lodzie lub piwnicy póki nie zgęstnieje wtedy wlać do formy wysmarowanej oliwą i wysypanej cukrem wynieść w chłodne miejsce do wystudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat