Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kalafior
500 gram -
masła
2 łyżki -
ząbki czosnku
2 szt -
biała część pora
5 cm -
ziemniak
1 szt -
wywar z kurczaka
250 ml -
seler ćwiartka
-
mleko
250 ml -
śmietanka 22%
125 ml -
sok z cytryny
1 łyzka -
ostrego tartego chrzanu
1 łyżka -
posiekanego szczypiorku lub na
1 łyżka -
cebula
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Krem kalafiorowy zupa
W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojoną w talarki cebulę, pora i posiekany niezbyt drobno czosnek. Smażyć na małym ogniu ok. 6-7 minut, aż cebula i por zmiękną, ale nie zrumienią się. Zwiększyć ogień, dodać seler, różyczki kalafiora i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zalać wywarem i mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok.15 minut, aż warzywa zmiękną.
Lekko przestudzić, dokładnie rozetrzeć blenderem (lub w mikserze) na gładką masę bez grudek. Przelać do czystego garnka i dodać śmietankę, cytrynę i chrzan. Ewentualnie doprawić solą.
Odgrzać na małym ogniu (nie zagotować) , podawać ze szczypiorkiem lub natką.
Komentarze (0)