Krem kalafiorowy zupa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    500 gram
  • masła

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • biała część pora

    5 cm
  • ziemniak

    1 szt
  • wywar z kurczaka

    250 ml
  • seler ćwiartka

  • mleko

    250 ml
  • śmietanka 22%

    125 ml
  • sok z cytryny

    1 łyzka
  • ostrego tartego chrzanu

    1 łyżka
  • posiekanego szczypiorku lub na

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

kromkach pieczywa rozsmarować równomiernie czosnek, skropić oliwą. Każdy kawałek pokroić wzdłuż na 4 paski, zapiekać w piekarniku, aż będą złote i chrupiące.

W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojoną w talarki cebulę, pora i posiekany niezbyt drobno czosnek. Smażyć na małym ogniu ok. 6-7 minut, aż cebula i por zmiękną, ale nie zrumienią się. Zwiększyć ogień, dodać seler, różyczki kalafiora i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zalać wywarem i mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok.15 minut, aż warzywa zmiękną.
Lekko przestudzić, dokładnie rozetrzeć blenderem (lub w mikserze) na gładką masę bez grudek. Przelać do czystego garnka i dodać śmietankę, cytrynę i chrzan. Ewentualnie doprawić solą.
Odgrzać na małym ogniu (nie zagotować) , podawać ze szczypiorkiem lub natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat