Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem kalafiorowy z kurkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 sztuka
ziemniaki 2 sztuka
masło 1 łyżka
kurki 20 dag
wywar z kurczaka 1 litr
natka pietruszki
olej rzepakowy
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem kalafiorowy z kurkami

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę.

Kalafiora dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Różyczki kalafiora wraz z ziemniakami wrzucamy do wrzącego wywaru i gotujemy do miękkości.

Rozdrabniamy dokładnie blenderem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką.



Kurki oczyszczamy i dokładnie płuczemy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego z masłem. Wrzucamy kurki i smażymy 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Natkę pietruszki płuczemy i drobno kroimy.

Miksujemy z około 50 ml oleju rzepakowego (w razie potrzeby dolewamy go nieco więcej).



Gorącą zupę krem z kalafiora nalewamy na talerze.

Przybieramy podsmażonymi kurkami i pastą z natki pietruszki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 27.04.2014 09:52
baaaardzo apetyczne danie :)
Edith85 27.04.2014 09:26
wyglada kusząco
Ola1984 27.04.2014 08:57
Pysznie wygląda ten krem :) Połączenie kalafiora i kurek to jak dla mnie strzał w 10 :)
PaniMISIOWA 27.04.2014 08:03
bardzo apetyczna
Beata999 26.04.2014 22:14
Cudna zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak