Doradca Smaku, odc. 50: Francuskie pomme de terre darphin

odc. 50 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 50: Francuskie pomme de terre darphin

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    600 g
  • borowiki suszone

    30 g
  • masło

  • olej

  • gałka muszkatołowa mielona

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 50: Francuskie pomme de terre darphin foto
Namoczone grzyby chwilę gotujemy żeby były miękkie. Kroimy je w cienkie paseczki. Podsmażamy przez 3-4 minuty na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie wykładamy do osobnego naczynia i pozwalamy ostygnąć.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 50: Francuskie pomme de terre darphin foto
Do miski wsypujemy starte ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem czarnym mielonym oraz gałką muszkatołową. Wszystko mieszamy. Do ziemniaków dodajemy ostudzone grzyby.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 50: Francuskie pomme de terre darphin foto
Na patelni rozpuszczamy olej z odrobiną masła i smażymy masę ziemniaczaną aż się zarumieni i wytworzy się „skorupa”. Przekładamy placek na drugą stronę i dalej smażymy ok. 2-3 minuty.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 50: Francuskie pomme de terre darphin foto
Zależnie od grubości placka – można go również jeszcze włożyć do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 – 180 stopni na ok. 4 minuty.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 50: Francuskie pomme de terre darphin foto
Po tym czasie placki wykładamy na talerz, dekorujemy i podajemy. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat