Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem dyniowo-marchewkowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 2 sztuki
dynia 1/2 kg
ziemniaki 1 sztuka
por 1/2 sztuki
seler naciowy 3 liście
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
masło 1 łyżka
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
cukier 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 pęczek
koperek 1 pęczek
udka z kaczki 1 sztuka
makaron kokardki 1/4 paczki
ser feta 8 kostek
sól do smaku 1 łyżeczka
pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Krem dyniowo-marchewkowy

Kroki postępowania

1
Marchewki kroimy w talarki, dynię odcedzamy jeśli mamy marynowaną, natomiast świeżą kroimy w kostkę małą. Ziemniaka kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy liście selera, pora, ziele angielskie, listki laurowe, natkę pietruszki, natkę kopru. Wrzucamy również kaczynę. 3/4 cebuli opiekamy na palniki i dodajemy do garnka. Solimy wszystko do smaku. Gotujemy przez 30 minut.
Krok 1 - Krem dyniowo-marchewkowy foto
4
Następnie wyjmujemy zieleninę. Dodajemy marchewki i ziemniaka (dodajemy też dynię jeśli mamy świeżą). Gotujemy 15 minut. Wyjmujemy kaczynę, dodajemy dynię (w przypadku dodawania marynowanej). Resztę cebuli siekamy i przesmażamy na suchej
patelni. Dodajemy do wywaru. Dodajemy ocet, cukier, masło. Pieprzymy do smaku i solimy.
Krok 2 - Krem dyniowo-marchewkowy foto
5
Miksujemy wszystko na gładki krem.
Krok 3 - Krem dyniowo-marchewkowy foto
6
Dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy. Danie podajemy z makaronem oraz kostkami sera feta.
Krok 4 - Krem dyniowo-marchewkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 30.08.2015 22:37
Pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak