Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem czekoladowy otulony śmietaną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mleko 2% 500 mililitrów
czekolada gorzka 5 dkg
wanilia 1/2 laski
cukier 15 dkg
żółtko jajek 5 sztuk
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
śmietana 30% 250 mililitrów

dodatkowo

śmietana 30% 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem czekoladowy otulony śmietaną

Mleko zagotować z miąższem wanilii, cukrem, czekoladą.
Przecedzić gorące mleko.
Żółtka ubić mikserem w żaroodpornej misce, dolewać powoli mleko, cały czas mieszając mikserem na średnich obrotach.
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, odstawić .
Naczynie stawiamy w gorącej kąpieli, ubijać aż masa zacznie gęstnieć.Uważając żeby miska nie stykała się z gorącą wodą.
Utrzymać temperaturę 80 stopni.
Zdjąć naczynie z kremem, dodać namoczoną żelatynę, wymieszać i wychłodzić.
Ubić śmietanę, dodać do przechłodzonego kremu, delikatnie wymieszać.
Napełnić małe foremki albo miseczki, wstawić do lodówki na 4-5 godzin.
Wyjąć deser z pojemniczków, obłożyć ubitą śmietaną, polać sosem truskawkowy.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 09.05.2014 10:18
alez bym zjadła :)
Kejti 06.05.2014 22:54
Pózno,ale chętnie się skuszę:-)
ben-ka 06.05.2014 20:57
Jakie pyszności przygotowałaś!:)
Jusiaa 06.05.2014 20:10
Pyszność :)
Bernadeta1 06.05.2014 18:52
smaczny czekoladowy deser
Sylwia26 06.05.2014 18:49
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak