krem cytrynowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryny

    4 duże
  • skórka z cytryny

    1 łyżka
  • białe wino

    1 szklanka
  • cukier

    140 gram
  • mąka ziemniaczana

    2,5 łyżki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • białko

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytryny wyszorować, przekroić wzdłuż, wycisnąć sok, wydrążyć. Sok z cytryny zagotować z połową wina, skórką z cytryny drobno posiekaną i 100g cukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami i pozostałym winem, dodać do gotującego się soku, doprowadzić do wrzenia, odstawić do przestudzenia.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Pianę delikatnie wymieszać z masą, schłodzić. Krem nakładać do połówek cytryn. Deser można ozdobić listkami melisy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (51)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 25.12.2013 00:04
pyszny deserek
Beata23 05.11.2013 09:13
musi być pyszny
Ada-Gaba 16.10.2013 06:59
przydatny przepis
ONY_za_kare 31.07.2013 12:31
robię podobny. pycha
adelajda 14.07.2013 18:47
smaczny krem
Róża1 24.06.2013 12:13
bardzo dobry krem
MagdaXXX 19.06.2013 19:47
mniam ekstra
Łukasz15 09.06.2013 11:01
Smaczny krem
pestka 31.01.2013 10:29
pyszne
Norgiusz 02.09.2012 08:25
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat