Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem cebulowo-ziemniaczany

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 6 sztuk
ziemniaki 4 sztuk
bulion drobiowy 1,25 litra
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
ser żółty
sól
Kucharek przyprawa uniwersalna
wino białe wytrawne 0,5 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krem cebulowo-ziemniaczany

Kroki postępowania

1
Potrzebujemy dużą cebulę i mniej więcej takiej samej wielkości ziemniaki.
Warzywa kroimy w większą kostkę.
Krok 1 - Krem cebulowo-ziemniaczany foto
2
Cebulkę z czosnkiem podsmażamy na oliwie z oliwek w garnku. Gdy cebulka się zeszkli wlewamy bulion i wrzucamy ziemniaki. Dodajemy wino i całość gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 2 - Krem cebulowo-ziemniaczany foto
3
Całość miksujemy blenderem, przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwilę.
Podawać z żółtym serem startym na małych lub dużych oczkach i grzankami czosnkowymi.
Smacznego :)
Krok 3 - Krem cebulowo-ziemniaczany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 16.03.2013 12:27
musi być pyszna!
Isia 23.12.2012 16:12
smakowita
Pietruszka 23.12.2012 10:51
smaczne
Rafał10 23.12.2012 10:22
oooo takie dania to do mnie trafiają :) mmmm wygląda wyśmienicie, już czuję smak cebulki z serem...
Monika-twin 23.12.2012 08:48
ciekawy przepis
as28 23.12.2012 08:40
jie jadłam jeszcze takiego kremu
as28 23.12.2012 08:40
jie jadłam jeszcze takiego kremu
jasiek 23.12.2012 02:46
świetna taka zupka, na rozgrzanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak