Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żółtko jajek
10 szt -
śmietana 36%
750 g -
cukier
180 g -
mleko
250 ml -
miąższ z wanilii
2 laski -
brązowy cukier
30 g -
truskawki
30 g
Przepis i sposób przygotowania Krem brulée z truskawkami
Mleko, śmietanę i miąższ wanilii podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Żółtka i cukier zmiksować do powstania jednolitej, kremowej masy, a następnie delikatnie mieszając dodać gorącą śmietanę z mlekiem. Powstałą masę przelać do naczyń, wstawić je w większe naczynia wypełnione wodą i piec w kąpieli wodnej ok. 2 godzin w temperaturze 150ºC. Po upieczeniu posypać brązowym cukrem i skarmelizować go w piekarniku z funkcją grillowania. Krem brulée udekorować truskawkami i podawać na ciepło.
Komentarze (80)
Załaduj więcej komentarzy (70)