Krem brulée z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    10 szt
  • śmietana 36%

    750 g
  • cukier

    180 g
  • mleko

    250 ml
  • miąższ z wanilii

    2 laski
  • brązowy cukier

    30 g
  • truskawki

    30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Mleko, śmietanę i miąższ wanilii podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Żółtka i cukier zmiksować do powstania jednolitej, kremowej masy, a następnie delikatnie mieszając dodać gorącą śmietanę z mlekiem. Powstałą masę przelać do naczyń, wstawić je w większe naczynia wypełnione wodą i piec w kąpieli wodnej ok. 2 godzin w temperaturze 150ºC. Po upieczeniu posypać brązowym cukrem i skarmelizować go w piekarniku z funkcją grillowania. Krem brulée udekorować truskawkami i podawać na ciepło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (80)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 07.08.2016 10:08
wyglada smacznie
kaprysiek 15.02.2014 12:39
Super, tylko poczekam aż będą truskawki
naratka40 17.10.2013 16:39
jak dawno temu go robiłam oj pora przypomnieć sobie
magduś83 13.11.2012 16:13
wyglada na przepyszny
goofy9 07.11.2012 16:34
wygląda zjawiskowo
Paulina33 19.09.2012 22:34
Pychotka
momika 13.09.2012 16:04
Brakuje mi tylko (az) truskawek, a ze zapowiada sie wysmienicie nie czekam ani minutki dluzej i lece po owocki :)
Katarzyna47 14.08.2012 22:31
Wygląda wspaniale .
Magda60 04.06.2012 22:38
rewelacja
Magda60 04.06.2012 22:38
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat