Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem brokułowy z zieloną soczewicą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 1 szt
brokuł 250 gram
soczewica 100 gram
ziemniak 3 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 szt
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
jogurt naturalny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem brokułowy z zieloną soczewicą

Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny, zdrowy i sycący krem brokułowy z dodatkiem zielonej soczewicy. Nie od dziś wiadomo, że brokuły są bardzo zdrowym i ważnym elementem diety, zawierają mnóstwo witamin i działają anty rakowo.

Soczewica natomiast znana już była w czasach prehistorycznych i stanowiła główny element diety chociażby wśród starożytnych Egipcjan. Zawiera w sobie jak zresztą większość roślin strączkowych sporo białka oraz wapnia i fosforu, które są niezbędne do właściwej budowy kości.

Narobiliście sobie smaku? To do dzieła!

Wykonanie jest szybkie i proste, jednak jest kilka elementów, których nie można pominąć ani zrobić inaczej, dlatego też jeśli chcecie pyszny i oryginalny krem róbcie go identycznie jak ja :)

Zaczynamy umycia ćwiartki kurczaka, obrania i pokrojenia warzyw, czyli ziemniaków, marchwi, pietruszki i selera, kroimy je w kostkę, wrzucamy do garnka wraz z kurczakiem i wstawiamy na ogień.

Gdy zaczną zbierać się "szumy" skrupulatnie je usuwamy (analogicznie jak w rosole), aż przestaną się pojawiać.

Po około 45 minutach gotowania dodajemy brokuły (zostawiając na później z 2-3 świeże - surowe bukiety) oraz soczewicę i gotujemy aż zmiękną (5-7 min)

Gdy brokuły są już miękkie, wyciągamy mięso i dodajemy potraktowane praską 2 ząbki czosnku i gotujemy dosłownie 2-3 minuty! Po tym czasie wyłączamy ogień i doprawiamy do smaku solą, ja używam himalajskiej i jest to jedyna przyprawa jakiej używam do tego kremu!

Następnie z naszej ćwiartki kurczaka oddzielamy mięso od kości i wrzucamy je z powrotem do zupy. Gdy bulion nieco ostygnie, wrzucamy jeszcze do niego wcześniej odłożone 2-3 bukiety świeżego durowego brokuła i dopiero przystępujemy do blenderowania.

Świeży brokuł doda naszemu kremowi bardzo fajny charakter i będzie bardzo przyjemnie wyczuwalny pod zębami :)

Na koniec dekorujemy jogurtem naturalnym i... Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak