Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kręcona podkówka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 1/2 kg
cukier 30 gram
drożdże świeże 30 gram
masło schłodzone
woda letnia 1 szklanka
jajko 1 sztuka

dodatkowo

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: kręcona podkówka

przesiać mąkę do dużej miski , dodać rozkruszone drożdże, sól oraz cukier, wymieszać.Zmrożone masło, pokroić w cienkie plasterki i dodać do miski.
Całość delikatnie wymieszać (nie wyrabiać ciasta).
Jajko roztrzepać, połączyć z wodą i wlać do pozostałych składników.
Wymieszać, do połączenia się składników, uformować kulę i odstawić na 30 minut, aby zaczęło pracować, wyłożyć wyrośnięte ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkować na dość duży prostokąt . Złożyć jak kopertę lub węższe boki do środka i na połowę jak książkę. Ten proces należy powtórzyć 4 razy, aż masło nie będzie widoczne . Ciasto zawinąć w folię spożywczą i do lodówki na 30 minut( w tym czasie rośnie ).
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt.Przekroić wzdłuż dłuższego boku na połowę i podzielić na 3 cm paski. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, pozostawiając ok. 1 cm z obu końców bez przecinania. Pasek ciasta rozchylić i skręcić spiralnie i formować podkówkę .Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
W szerokim garnku rozgrzać olej , smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączać na ręczniku papierowym . Ciepłe posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 15.02.2016 20:21
smakowite
mirosława4 15.02.2016 15:54
fajne te podkówki
Maridka19 15.02.2016 15:30
super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak