Przepis i sposób przygotowania na: kręcona podkówka
Całość delikatnie wymieszać (nie wyrabiać ciasta).
Jajko roztrzepać, połączyć z wodą i wlać do pozostałych składników.
Wymieszać, do połączenia się składników, uformować kulę i odstawić na 30 minut, aby zaczęło pracować, wyłożyć wyrośnięte ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkować na dość duży prostokąt . Złożyć jak kopertę lub węższe boki do środka i na połowę jak książkę. Ten proces należy powtórzyć 4 razy, aż masło nie będzie widoczne . Ciasto zawinąć w folię spożywczą i do lodówki na 30 minut( w tym czasie rośnie ).
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt.Przekroić wzdłuż dłuższego boku na połowę i podzielić na 3 cm paski. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, pozostawiając ok. 1 cm z obu końców bez przecinania. Pasek ciasta rozchylić i skręcić spiralnie i formować podkówkę .Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
W szerokim garnku rozgrzać olej , smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączać na ręczniku papierowym . Ciepłe posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO :)