Koziołki w piekiełku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory duże

    6 szt.
  • papryka czerwona

    2 szt.
  • papryka żółta

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • chilli

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • zioła

    do smaku
  • cukier

    2 łyżeczki
  • parówki cienkie

    30 dag
  • olej

    2 łyżki
  • kabaczek

    1 szt.
  • ogórek

    1 szt.
  • cebula

    3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę obieramy, siekamy w cienkie piórka, smażymy na łyżce oleju na patelni. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, lekko rumienimy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę lub paski i dorzucamy do smażonej cebuli. Przekładamy wszystko do garnka. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli z papryką. Kabaczka i ogórka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka. przyprawy i jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu.

Całość dusimy na mniejszym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, a pomidory rozgotują się. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, chilli, słodką papryką i ziołami.

Parówki obieramy z osłonek, przekrawamy w poprzek na pół. Każdy z końców nacinamy nożem kształt krzyżyka, nie za głęboki. Wkładamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz i chwilkę smażymy, aż końce parówek zaczną wywijać się w różki. Tak przygotowane parówki wrzucamy do lecza.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 24.03.2012 11:04
ciekawa nazwa :)
Agnieszka/picola 25.06.2011 22:21
pomysłowe
ilonkowy 18.02.2011 14:31
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat