Kotlety ziemniaczane z twarogiem i prażoną cebulką

Kotlety ziemniaczane z twarogiem i prażoną cebulką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne kotlety ziemniaczane, które smakują podobnie do pierogów ruskich, mają delikatne wnętrze z chrupiącą prażoną cebulką i skórką. Kotlety z ziemniaków i twarogu to ciekawy przepis na urozmaicenie codziennego menu. Taki obiad posmakuje z pewnością Waszym domownikom. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placki:

  • ziemniaki ugotowane

    1 kilogram
  • twaróg półtłusty

    350 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • Cebulka smażona Prymat

    5 łyżek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kotlety ziemniaczane z twarogiem i prażoną cebulką

1. Ziemniaki wraz z twarogiem przecisnąć przez praskę.
2. Dodać jajko, wsypać prażoną cebulkę, sól/ przyprawę uniwersalną, pieprz, prażoną cebulkę oraz mąkę.
3. Wyrobić dłońmi zwarte, odchodzące od dłoni ciasto.
4. Z ciasta formować owale kotlety.
5. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety na rumiano z obu stron.
6. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat