Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Placki:
-
ziemniaki ugotowane
1 kilogram -
twaróg półtłusty
350 gramów -
jajko
1 sztuka -
Cebulka smażona Prymat
5 łyżek -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczki -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 łyżeczka -
mąka pszenna
0,5 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Kotlety ziemniaczane z twarogiem i prażoną cebulką
1. Ziemniaki wraz z twarogiem przecisnąć przez praskę.
2. Dodać jajko, wsypać prażoną cebulkę, sól/ przyprawę uniwersalną, pieprz, prażoną cebulkę oraz mąkę.
3. Wyrobić dłońmi zwarte, odchodzące od dłoni ciasto.
4. Z ciasta formować owale kotlety.
5. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety na rumiano z obu stron.
6. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze (0)