Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety ziemniaczane z twarogiem i prażoną cebulką

5.0
(49)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne kotlety ziemniaczane, które smakują podobnie do pierogów ruskich, mają delikatne wnętrze z chrupiącą prażoną cebulką i skórką. Kotlety z ziemniaków i twarogu to ciekawy przepis na urozmaicenie codziennego menu. Taki obiad posmakuje z pewnością Waszym domownikom. 

Składniki:

Placki:

ziemniaki ugotowane 1 kilogram
twaróg półtłusty 350 gramów
jajko 1 sztuka
Cebulka smażona Prymat 5 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane z twarogiem i prażoną cebulką

1. Ziemniaki wraz z twarogiem przecisnąć przez praskę.
2. Dodać jajko, wsypać prażoną cebulkę, sól/ przyprawę uniwersalną, pieprz, prażoną cebulkę oraz mąkę.
3. Wyrobić dłońmi zwarte, odchodzące od dłoni ciasto.
4. Z ciasta formować owale kotlety.
5. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety na rumiano z obu stron.
6. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak