Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane z kiełbaską
1 kg ziemniaków ugotowanych
1 laska kiełbasy do smażenia
3 cebule podsmażone
1/5 kostki margaryna do smażenia
olej do smażenia
2-3 jaja
mąka ziemniaczana - 1/4 masy ciasta
Sól
pieprz czarny mielony
1 szklanka bułka tarta
WYKONANIE:
Ziemniaki ugotować, jak wystygną przemielić,włożyć do miski, podzielić na cztery części jedną wyciągnąć i w to miejsce wsypać kartoflankę i znowu dodać ta wyjętą części ziemniaków, pokroić cebulę i kiełbasę i usmażyć,dodać podsmażoną kiełbaskę i cebulkę, jaja, sól, pieprz. Wymieszać na gładkie ciasto. Formować kotlety, panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na kolor.
Można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
SMACZNEGO!