Kotlety zapiekane z pieczarkami i serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka podwójna

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • mąka

  • olej do smażenia

  • pieczarki

    300 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • papryka mielona

  • ser żółty

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem. Następnie pokroić na kotlety i rozbić lekko tłuczkiem. Jajko rozbić i roztrzepać, z odrobiną soli i pieprzu. Przygotowane mięso oprószyć przyprawą do kurczaka, następnie obtoczyć je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pieczarki pokroić w paski, wszystko przełożyć na patelnie i smażyć, podlać wodą, lekko posolić, dusić pod przykryciem aż woda odparuje a pieczarki będą miękkie. Pod koniec smażenia pieczarki przyprawić pieprzem i tymiankiem.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Usmażone kotlety przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdy kotlet położyć trochę pieczarek z cebulą. Oraz posypać je startym serem i lekko posypać czerwoną słodką papryką.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 28.02.2016 14:09
Bardzo smakowite.
dodi 27.02.2016 21:40
pyszne jedzonko
Megg 27.02.2016 20:35
uwielbiam takie kotlety
halina17 27.02.2016 19:47
Smaczne kotlety,

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat