Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z udka kurczaka

5.0
(69)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardziej soczyste niż z piersi kurczaka kotlety w chrupiącej panierce. Do tego dużo tańsze, a jedyną trudność w przygotowaniu to filetowanie udek

Składniki:

Na 6 sporych kotletów:

udka kurczaka 3 szt.
jajko 3 szt.
mleko 1 łyżka
sól 2 szczypty
pieprz 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
mąka pszenna 0.5 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
olej rzepakowy do smażenia 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z udka kurczaka

Udka umyć i osuszyć. Odciąć górny kawałek kości z chrząstką, zdjąć skórę. Nacinać mięso wzdłuż kości i delikatnie oddzielać mięso, wyjąć kości. Mięso już bez kości przydzielić na pół. Każdą porcję mięsa porządnie rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Na patelni rozgrzać olej. Jajka roztrzepać z mlekiem. Kotlety panierować najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu, ponieważ kotlety z udek smażą się dłużej niż z piersi. Po zdjęciu z patelni osuszyć na ręczniku papierowym.

Podawać z ziemniakami i surówką lub z czym kto lubi.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak