Kotlety z udka kurczaka

Kotlety z udka kurczaka

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Bardziej soczyste niż z piersi kurczaka kotlety w chrupiącej panierce. Do tego dużo tańsze, a jedyną trudność w przygotowaniu to filetowanie udek
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na 6 sporych kotletów:

  • udka kurczaka

    3 szt.
  • jajko

    3 szt.
  • mleko

    1 łyżka
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
  • Czosnek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • olej rzepakowy do smażenia

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka umyć i osuszyć. Odciąć górny kawałek kości z chrząstką, zdjąć skórę. Nacinać mięso wzdłuż kości i delikatnie oddzielać mięso, wyjąć kości. Mięso już bez kości przydzielić na pół. Każdą porcję mięsa porządnie rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Na patelni rozgrzać olej. Jajka roztrzepać z mlekiem. Kotlety panierować najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu, ponieważ kotlety z udek smażą się dłużej niż z piersi. Po zdjęciu z patelni osuszyć na ręczniku papierowym.

Podawać z ziemniakami i surówką lub z czym kto lubi.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat