Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z soczewicy zielonej

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica zielona 1/2 szkl.
cebula 1/2 szt.
płatki owsiane 1/4 szkl.
kasza manna 3 łyż.
curry 1/2 łyżecz.
olej 2 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
czosnek 1 ząbek
sos pieczeniowy 1 szkl.
kasza manna 100 ugotowana

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z soczewicy zielonej

Kroki postępowania

1
Soczewicę przepłukuję, moczę około 1 godziny w zimnej wodzie, płuczę i przekładam do garnka, zalewam 1,5 szklanką wody. Doprowadzam do zagotowania, przykrywam i gotuję ok. 25 minut. Woda nie powinna się całkowicie wygotować, a soczewica powinna być miękka i wilgotna. W razie czego należy dolać więcej wody i dalej gotować. Dodaję pół łyżeczki soli oraz podsmażoną na oleju cebulę. Do gorącej soczewicy dodaję płatki owsiane, kaszę mannę, zmiażdżony czosnek i curry. Mieszam i lekko ubijam drewnianą łyżką. Przykrywam i pozostawiam do ostudzenia.
Krok 1 - Kotlety z soczewicy zielonej foto
2
Masę wstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę. Z masy lepię niewielkie kuleczki, które spłaszczam. Z tej ilości składników wyjdzie ok. 6-7 sztuk. Kładę kotlety na rozgrzany olej na patelni i smażę na niewielkim ogniu na ciemnobrązowy kolor. Osączam je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Krok 2 - Kotlety z soczewicy zielonej foto
3
Podaję polane sosem pieczeniowym z ugotowaną kaszą i ogórkami konserwowymi.
Krok 3 - Kotlety z soczewicy zielonej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 16.11.2013 09:02
fajny proszepis
jozefinach 01.11.2012 08:11
Uwielbiam zieloną soczewicę.
Lemon 31.10.2012 22:36
świetny przepis
maciek7 31.10.2012 19:55
pycha kotleciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak