Kotlety z piersi kurczaka z przyprawami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 filety
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    25 dag
  • jaja

    3
  • tymianek

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • papryka mielona

    do smaku
  • rama

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety z kurczaka obmywamy zimną wodą.
Każdy z filetów przecinamy na pół (1 połówka dla jednej osoby)
Pozbywamy się zbędnych kości, chrząstek itd. Można również oddzielić osobno polędwiczki.
Następnie rozbijamy lekko każdą połówkę tłuczkiem (najlepiej włożyć do worka i przez worek tłuc aby nie pochlapać)
Rozbitą połówkę kładziemy do miski i posypujemy solą. Tak postępujemy z każdym następnym kawałkiem. Miskę z kurczakiem wkładamy do lodówki.
W między czasie w małej miseczce rozbijamy 3 jaja, trochę solimy i lekko ubijamy. W drugiej misce trochę większej wsypujemy bułkę tartą- do tego wsypujemy trochę tymianku, oregano i papryki czerwonej- wszystko mieszamy.
Czas na smażenie: procedura jest prosta, kawałek mięsa maczamy w jajku a potem w bułce tartej i kładziemy na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
Obsmażamy po dwóch stronach na złocisty kolor.
I gotowe! Smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
as28 23.06.2013 18:12
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat