Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z młodej kapusty

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 główka (młoda)
cebula 1 sztuka
koperek mały pęczek
sól ok 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat
jajko 2-3 sztuki
mąka 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
olej do smażenia

Porada

Dla wybrednych konsumentów polecam do środka dodać mięso mielone!!!

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z młodej kapusty

Kroki postępowania

1
Kapustę oczyszczamy, przekrawamy na połowę, usuwamy głębie i szatkujemy. Pokrojoną przekładamy do miski i nasalamy. W takiej formie pozostawiamy na około 3 godziny by puściła sok.
Między czasie cebulę kroimy w kostkę i siekamy koperek.
Krok 1 - Kotlety z młodej kapusty foto
2
Gdy kapusta jest już gotowa dokładnie odsączamy ją z wody (najlepiej wycisnąć w dłoniach).
Do odciśniętej kapusty dodajemy przygotowaną cebulę, koperek, mąkę, bułkę tartą, jajka i pieprz do smaku.
Krok 2 - Kotlety z młodej kapusty foto
3
Całość dokładnie mieszamy. Ewentualnie można dodać jeszcze bułkę tartą, gdyby masa była zbyt luźna.
Krok 3 - Kotlety z młodej kapusty foto
4
Z tak przygotowanej masy w dłoniach formujemy kotleciki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej.
Krok 4 - Kotlety z młodej kapusty foto
5
Kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia na rozgrzanym oleju.
Krok 5 - Kotlety z młodej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 16.12.2015 12:50
ciekawy pomysł
pestka 16.12.2015 11:04
bardzo smaczny obiad
Mniam 16.12.2015 09:57
Ciekawy przepis na kotleciki.
Ewelina1991 16.12.2015 09:18
fajny przepis
Janina 16.12.2015 07:54
Smaczne kotleciki;))
gusia1000 16.12.2015 00:11
Na pewno smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak