Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z kaszy jęczmiennej z porem i cebulą.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

por 1 sztuka
cebula 0,5 sporej sztuki
olej
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól
Papryka słodka mielona Prymat
kminek
przyprawa kebab- gyros Prymat
kostka rosołowa 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
kasza jęczmienna 1 perłowa

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kaszy jęczmiennej z porem i cebulą.

Kroki postępowania

1
Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i ziela angielskiego.Ugotowaną i przestudzoną kaszę przełożyć z woreczka do miski.Cebulę i pora pokroić w niespecjalnie drobną kostkę. Podsmażyć pora i cebulę na patelni z odrobiną oleju.W trakcie smażenia warzywa posolić oraz oprószyć sporą dawką granulowanego czosnku i kminku.Podsmażonego pora z cebulą przełożyć do miski z kaszą.
Krok 1 - Kotlety z kaszy jęczmiennej z porem i cebulą. foto
2
Do składników w misce dodać przyprawy-trochę pieprzu,słodkiej mielonej papryki,granulowanego czosnku,przyprawy kebab-gyros i soli.Można spróbować,czy doprawienie masy na kotlety jest według nas odpowiednie,masa nie zawiera surowego jajka,a i kasza jest ugotowana i warzywa podsmażone,zatem można śmiało próbować,czy wedle naszego smaku trzeba jeszcze dodać którejkolwiek z przypraw. Po dodaniu przypraw masę na kotlety dokładnie wymieszać.Z masy formować kotlety.Obtaczać uformowane kotlety w rozbełtanym jajku,a następnie w bułce tartej.
Krok 2 - Kotlety z kaszy jęczmiennej z porem i cebulą. foto
3
Na patelni dobrze rozgrzać olej.Smażyć obtoczone w jajku i bułce tartej kotlety z obu stron do zarumienienia się panierki.Usmażone kotlety przekładać na ręcznik papierowy,by owy ręcznik wchłonął nadmiar tłuszczu.
Kotlety mało,że wyglądają jak mięsne to i pachną jak mięsne-z pewnością w dużej mierze za sprawą przyprawy kebab-gyros.Ja zwykle do tych kotletów rozgotowuję kaszę,wtedy kotlety się lepiej lepią. Jeśli kasza się nie rozgotuje i ciężko jest formować kotlety to najlepiej dodać do masy na kotlety surowe jajko i odrobinę bułki tartej i wtedy z robieniem kotletów nie powinno już być problemu.
Krok 3 - Kotlety z kaszy jęczmiennej z porem i cebulą. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 29.10.2013 09:03
Takich jeszcze nie robiłam,warto sprawdzić jak smakują.
Melania 09.09.2013 14:28
pysznie wygląda :)
Margaretkaw 09.09.2013 14:23
Zjadłabym takiego kotleta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak