Kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami (wegańskie)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    pół szklanki
  • woda

    1,5 szklanki
  • pieczarki

    200 g
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do obtoczenia kotletów
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • Kurkuma mielona Prymat

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę zalewamy gorącą wodą i stawiamy na palnik. Co jakiś czas kaszę należy pomieszać aby nie przywarła. Kaszę gotujemy do momentu, gdy pochłonie całą wodę i będzie miękka. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju aż odparują wodę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę łączymy z pieczarkami i przyprawiamy do smaku. Gdy kasza ostygnie to dodajemy mąkę, mieszamy, jeśli masa jest zbyt sucha to dodajemy trochę wody. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je z każdej ze stron w bułce tartej. Na rozgrzany olej kładziemy kotlety i smażymy aż będą rumiane. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat