Kotlety z kaszy jaglanej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    200 gram
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • natka selera

    1 gałązka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • jajko

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę wsypujemy do gotującej się wody w proporcji 1:2. Gdy woda z kaszą się zagotuje zdejmujemy z gazu i zostawiamy aby spęczniała i wystygła.
W tym czasie cebulę drobno siekamy i podsmażamy. Natki pietruszki, selera i marchew drobno siekamy i dodajemy do kaszy, również jajka, bułkę tartą i cebulę.
Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy kotleciki, można nakładać masę na rozgrzaną patelnię bezpośrednio łyżką.
Smażymy na małym ogniu i cierpliwie, ponieważ kotlety długo się smażą. Gdy się zarumienią, są gotowe.
Idealne zamiast kotletów mięsnych na postny dzień lub dla wegetarian na obiad.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 30.06.2015 13:56
muszę koniecznie wypróbować, wyglądają apetycznie
Benita 18.06.2015 17:29
Robię podobne, są pyszne!!! Wspaniała alternatywa dla mięsa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat