Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z kaszanki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Nie wiem jak wy, ale ja jestem miłośniczką kaszanki (krupnioka). Uwielbiam ją z cebulką smażoną na patelni lub z grilla mmm. Dziś jedna postanowiłam zrobić ją niby tradycyjnie, ale w inny sposób. Kotlety z kaszanki. Naprawdę polecam są pyszne.

Składniki:

kaszanka JBB 400 gramów
cebula 1 sztuka
kajzerka 1 sztuka
mleko 250 mililitrów
jajko 1 sztuka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Porada

Kotleciki na patelni przewracamy bardzo delikatne. Zamiast mleka można użyć wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kaszanki

Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Bułkę namoczyć i odsączyć.
Kaszankę wyjąć z jelita i pokroić w plastry.
Wszystkie wcześniej wymienione składniki włożyć do miski, dodać przyprawy oraz jajko i wymieszać na jednolitą masę.
Następnie uformować kotleciki według uznania.
Smażymy z obu stron na rumiano.
Skórka musi być chrupiąca, około po 5-7 minut na jedną stronę.
Moc palnika średnia.
Takie kotleciki można też opanierować w bułce tartej, ja jednak wolę wersję bez.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak