Kotlety z fasoli i mięsa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    50 g
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 szczypta
  • sól

  • pieprz

  • grzyby suszone

    8 szt
  • smietana 18%

    2 łyżki
  • wieprzowina

    350 (łopatka)
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotlety z fasoli i mięsa foto
Do fasoli dodaj liść laurowy i sól, zagotuj i odstaw na noc(lub na minimum 3h). Następnie zagotuj, po około 40 min fasola powinna być miękka, zmiel ją.
Krok 2 - Kotlety z fasoli i mięsa foto
Mięso i słoninkę zmiel (ja zmieliłam w malakserze). Dodaj cebulkę w kostkę pokrojoną, sól, pieprz, szczyptę natki pietruszki, szczyptę lubczyku, jajko. Dobrze wyrób ręką lub łyżką. Uformuj kotlety oczekiwanej wielkości, oprósz bułką tarta i odłóż by ciasto się związało.
Krok 3 - Kotlety z fasoli i mięsa foto
Zalej grzybki wrzątkiem i odstaw (ile wody? 150ml). Grzybki pokrój w cieniutkie paseczki i wrzuć do garnuszka na sos (wodę z grzybków też dodaj). Gotuj 40 min. W wysokim kubku dodaj 1 czubatą łyżkę mąki kukurydzianej, 2 łyżki śmietany i 200ml zimnej wody, porządnie rozrób. Wlej do gotujących się grzybków i dobrze mieszaj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Krok 4 - Kotlety z fasoli i mięsa foto
Kotlety smaż na maśle sklarowanym, na wolnym ogniu pod przykrywką.
Mogą lekko pękać (to dlatego że fasola jest dość sucha).

Przepyszne!:)

Od razu zaznaczam że kotlety są tak syte i smaczne, że ziemniaków naprawdę nie trzeba. A że są bardziej suche niż z samego mięsa, polecam soczystą surówkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia / sytofala 05.09.2011 09:49
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat