Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z czerwonej soczewicy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona 0,5 kilograma
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
płatki jęczmienne 0,5 szklanki
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Porada

Kolety są bardzo smaczne i pożywne, przygotowałam je na obiad, podałam z surówka i ziemniakami, polecam.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z czerwonej soczewicy

Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, rozgniatamy widelcem. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do soczewicy. Dodajemy jako, płatki jęczmienne, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 04.01.2017 10:03
bardzo lubie takie kotlety:-)
Edith85 03.01.2017 22:05
Smakowite kotleciki
dodi 03.01.2017 20:45
pyszne kotleciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak