Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety w sosie musztardowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kotlety

pierś z kurczaka podwójna 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mąka pszenna 1/2 szklanki
jajko 1 szt
mleko 3,2% 2 łyżki
margaryna do smażenia 5 łyżek
sól do smaku

sos musztardowy

masło 5 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżeczki
woda 1/2 szklanki
sól i pieprz do smaku
przyprawa do potraw do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety w sosie musztardowym

1. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić na kotleciki, rozbić tłuczkiem, posolić z obu stron. Opanierować w mące, rozbełconym jajku oraz bułce tartej. Usmażyć na tłuszczu.
2. Sporządzić sos musztardowy: Tłuszcz rozpuścić, do dobrze nagrzanego wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką drewniana by nie dopuścić do powstania grudek. Zarumienić, wlać wodę, ciągle mieszając. Dodać musztardę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i jarzynką, wymieszać.
3. Usmażone kotleciki włożyć do sosu musztardowego lub wg upodobania kotleciki polać sosem na talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak