Kotlety w cieście ziemniaczanym

Kotlety w cieście ziemniaczanym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    600 g
  • ziemniaki

    4 średnie
  • mąka

    4 łyżki
  • jajo

    1
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • olej

    do smażenia
  • przyprawa uniwersalna

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyścić i pokroić na 4 plastry podobnej wielkości. Lekko rozbić, po czym natrzeć przyprawą uniwersalną i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce.

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć. Odlać nadmiar wody. Dodać mąkę, jajo, majeranek, sól, pieprz. Składniki dokładnie wymieszać, Następnie kotlety obtoczyć w cieście ziemniaczanym.

Na patelni rozgrzać olej. Przygotowane kotlety usmażyć na wolnym ogniu na złoto, po czym wyłożyć je na ręcznik papierowy, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat