Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety w cieście ziemniaczanym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 600 g
ziemniaki 4 średnie
mąka 4 łyżki
jajko 1
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek 2 łyżeczki
olej do smażenia
przyprawa uniwersalna 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety w cieście ziemniaczanym

Mięso oczyścić i pokroić na 4 plastry podobnej wielkości. Lekko rozbić, po czym natrzeć przyprawą uniwersalną i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce.

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć. Odlać nadmiar wody. Dodać mąkę, jajo, majeranek, sól, pieprz. Składniki dokładnie wymieszać, Następnie kotlety obtoczyć w cieście ziemniaczanym.

Na patelni rozgrzać olej. Przygotowane kotlety usmażyć na wolnym ogniu na złoto, po czym wyłożyć je na ręcznik papierowy, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak