Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kotlety soczewicowe

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona
200 g
jajko
1 szt
olej
do smażenia
sól i pieprz
do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety soczewicowe

Soczewicę opłukać i zagotować w osolonej wodzie, aż zmięknie. Generalnie można gotować nawet do momentu rozpadania się, ale kotlety wyjdą smaczniejsze z miękkich ziaren, ale dalej w całości (trzeba pilnować, żeby trafić w najlepszy moment, bo dość szybko się rozgotowywuje). Gotową soczewicę dobrze odsączyć i lekko przestudzić. Następnie wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt ciapowate dosypać trochę bułki tartej. Dobrze wymieszać i formować niewielkie kotleciki. Obtoczyć w bułce i smażyć.

Podawać można z wieloma rzeczami: ziemniakami, purée, frytkami, ryżem, kaszą gryczaną czy jaglaną. Do tego jakiś dodatek, np. duszona marchewka, mizeria, buraczki czy jakaś surówka. I obiad gotowy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak