Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety schabowe zapiekany z pieczarkami i serem żółtym
Takie schabowe z pieczarkami i serem sprawdzą się w roli dania obiadowe z okazji świąt, przyjęcia czy spotkania rodzinnego. Usmażone mięso zapieka się pod pierzynką z pieczarek, cebuli i żółtego sera. Schab lubi wyraziste przyprawy, dlatego wieprzowinę doprawimy: majerankiem pieprzem czarny, oregano raz czosnkiem suszonym.
Kroki postępowania
Kotlety schabowe lekko rozbijamy, dodajemy przyprawę do wieprzowiny, majeranek, oregano, czosnek granulowanym oraz sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy przyprawione kotlety.
Na patelnię, na której smażyło się mięso, wrzucamy pokrojoną w talarki cebulę, dodajemy szczyptę soli. Gdy cebula zmięknie dodajemy pokrojone w paski pieczarki.
Całość smażymy do zmięknięcia pieczarek. Dodajemy przyprawę w płynie Kucharek oraz majeranek, sól i pieprz. Smażymy aż płynny odparują.
Na każdego kotleta wykładamy farsz pieczarkowy, tak aby nie zsunął się z kotleta.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i zapiekamy nasze kotlety około 15-20 min, bądź do rozpuszczenia sera.
Schabowe z pieczarkami i serem może po upieczeniu posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.