Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy z jajkiem i żółtym serem
Schabowy z jajkiem - pyszna wersja wersja tradycyjnego kotleta. Duże, rozbite plastry schabu są nadziewane żółtym serem, szynką i połówką jajka (ugotowanego na twardo).
Schabowy z jajkiem krok po kroku:
1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz.
2. Następnie na każdy płat mięsa położyć plasterek szynki, plasterek żółtego sera i połówkę gotowanego jajka. Mięso złożyć na połowę, kraje zbić tłuczkiem lub spiąć wykałaczkami.
3. Panierować kotlety w mące, roztrzepanych jajkach z dodatkiem soli i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami i surówką.