Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety schabowe zapiekane z porami wg Piotra Ogińskiego
1. Kotlety schabowe pokrój na plastry grubości 1 cm, dopraw solą morską, kolorowym pieprzem, ziołami kuchni polskiej i dokładnie obtocz w mące pszennej. Możesz też użyć gotowej mieszanki przyprawa do kotleta schabowego Prymat.
2. Na rozgrzanym naczyniu żaroodpornym rozpuść smalec i podsmażaj kotlety do momentu uzyskania złotej barwy.
3. Następnie wyciągnij kotlety z naczynia i podsmaż cebule, czosnek przez około 2 minuty.
4. Kiedy cebula jest szklista dodaj: pokrojonego i dobrze umytego pora, słodką śmietankę, wodę, serek marscapone i całość dopraw liśćmi laurowymi, kolorowym pieprzem, solą morską, musztardą chrzanową, oraz sokiem i skórką z cytryny.
5. Sos gotuj przez około 3-4 minuty i kiedy pory nabiorą ładnego koloru dodaj kotlety.
6. Zapiekaj w zamkniętym naczyniu przez około 25 minut lub do momentu, aż schab będzie miękki.
7. Tak przygotowane kotlety podawaj z pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego
A jeżeli kochacie kotlety schabowe, koniecznie wypróbujcie przepis na:
>> ROLADKI SCHABOWE <<